Kurser

Skånes Hemslöjdsförbund arrangerar slöjdkurser för dig som vill fördjupa dig en slöjdteknik eller prova på något helt nytt. De flesta kurser är en helg eller längre. Kurserna håller hög kvalité, kursledarna är experter inom sina områden och vana att hålla kurser. Anmälan sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Åsa Stentoft på 070-910 46 66. Här kan du läsa våra anmälningsvillkor

 

Halmbock med mera (Inställd)

Här får du känna på hur det känns att arbeta i råghalm på traditionellt vis. Vi kommer att koncentrera oss på tillverkning av krans, tomte och halmbock. Carina tar med egenodlad råghalm som du fuktar, rensar och slöjdar av. Förutom praktiskt slöjdande kommer du också att få historiska tillbakablickar och kunskaper om halmen som slöjdmaterial.
Tid: 22–23 okt, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Carina Åkesson
Kostnad: 1.200 kr material tillkommer
Anmälan: senast 5 okt.

Till anmälan>>

Kursledarpresentation: Carina Åkesson har arbetat med halmslöjd i 30 år, och är personen bakom företaget Omma Halmslöjd (gör gärna ett besök på Facebook-sidan där du kan se hur råghalmen skördas). Carina tillverkar både traditionella föremål såsom halmbockar och tomtar men förnyar också gärna halmslöjden t ex genom installationer i nya miljöer.

 

Nålbindning (Inställd)

Nålbindning är en uråldrig teknik. Man kan inte säga hur gammal den är men det finns 1000-åriga fynd. I vårt land har tekniken varit vanligast i Mellansverige. Du syr med en kraftig nål och gör ditt eget mönster till vantar eller sockar. Genom att använda ullens egenskaper, teknikens elasticitet och slutligen valka får du ett näst intill outslitligt plagg.
Tid: 28–30 okt, fre kl. 18–21, lö–sö kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Eva Andersson
Kostnad: 1.400 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 12 okt.

Till anmälan>>

Kursledarpresentation: Eva Andersson lärde sig nålbinda av medlemmarna i Sorunda hemslöjdsvänner på 1970-talet då hon var nyutbildad som hemslöjdskonsulent. Där fanns en rik och levande tradition kring vackert broderade nålbundna vantar. I början av 2000-talet gjorde Eva en nålbindningsinventering i Stockholms län som resulterade i boken Nålbindning – historiskt och modernt i Stockholms län.

 

Sy ett fodral till din mobil eller ipad – barn och vuxna tillsammans (Inställd)

Här får du möjlighet att sy en personlig liten väska, påse eller ett fodral. Det finns massor av olika material att välja på, vadmal, resttyger, bomullstyger eller sy av ylletröjan som krymt i tvätten! Dekorera med t ex broderi, applikationer, spetsar, band, pärlor, nitar, knappar eller något annat du tycker är fint. Vill du ha handtag eller axelrem så gör vi det av snoddar eller band.
Tid: 29 okt, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Bodil Englund
Kostnad: 550 kr för vuxna, 150 kr för barn (max två barn per vuxen), exkl material
Anmälan: senast 12 okt.

Till anmälan>>

Kursledarpresentation: Bodil Englund har under sitt yrkesliv arbetat som slöjdlärare i texil och är kunnig i många olika tekniker. Hon håller kurser i bl a sashiko, sy klackmattor, grannlåtsbroderi, återbruk och textila bilder. När hon slöjdar för egen del arbetar hon gärna med fritt broderi som hon också deltagit med i flera olika utställningar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shibori – mönstra med färg

Shibori är ett gemensamt namn för flera olika reservage tekniker som används för att skapa mönster och former genom att använda trä, tråd, papper och plast mm. Under helgen får du en introduktion i hur du kan arbeta med reservagefärgning och vi undersöker olika sätt att formge mönster och ytor.
Tid: 29–30 okt, kl. 10–16
Plats: KKV-Textiltryck i Malmö
Lärare: Linda Zetterman
Kostnad: 1.200 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 12 okt.

Till anmälan>>

Kursledarpresentation: Linda Zetterman arbetar som formgivare med hållbar produktion av textil, läder och naturmaterial. Hon är utbildad på Konstfack och är även gästlärare på Capellagårdens huvudutbildning i Textil. lindazetterman.carbonmade.com

 

 

 

 

 

Tapir – Andinsk ramvävning (Endast reservplatser)

Tapiz är en vävteknik där inslagens färgområden täcker varpen och bildar mönster. Tekniken användes bland urgamla kulturer i sydamerikanska Anderna för att göra bl a traditionella klädesplagg, mantlar och paneler. På kursen kommer vi att få en historisk tillbakablick och även titta på de traditionella vävredskap som användes vilka var enkla och bärbara. När vi väver Tapiz på kursen kommer vi att jobba i vävramar.
Tid: 12–13 nov, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Erika Ticona
Kostnad: 1.200 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 26 okt

Till anmälan>>

Kursledarpresentation: Erika Ticona är antropolog och väverska. Hon studerar och undersöker textil konst och textila tekniker bland folkgrupper i Anderna och är själv uppvuxen i La Paz som ligger på 4000 meters höjd i den bolivianska delen av Anderna. För att väcka liv i urgamla tekniker som till viss del glömts bort, och för att dela den rika kunskapen som fanns hos dessa ursprungsbefolkningar arbetar hon gärna med både utställningar, kurser, workshops samt med egna textila verk. www.vaverskan.wordpress.com

 

Slöjda naturtrogna fåglar i trä (endast reservplatser kvar)

På kursen får du lära dig alla moment för att slöjda egna fåglar i trä. Du kommer att få arbeta med allt från att rita schablon till grovbearbetning, fintäljning, täljning av vingmönster, placering av ögon, montering av ben och målning. På kursen kommer fokus att ligga på domherre, koltrast och rödhake. För att hinna med alla moment kommer du att kunna beställa förbearbetade ämnen av Leif.
Tid: 12–13 nov, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Leif Lundberg
Kostnad: 1.200 kr, material tillkommer

Anmälan: senast 26 okt.

Till anmälan>>

Kursledarpresentation: Leif Lundbergs ”fågelbana” startade med en häftig förälskelse i några snidade lövsångare. Det var i samma ögonblick han bestämde sig för vad han skulle syssla med när han gick i pension. Så sagt och gjort, efter att ha slutat sitt yrkesliv inom elektronikindustrin i Östergötland, utvecklade han sin hobby och sitt konsthantverk, att snida och måla fåglar i trä. Kanske var du en av dem som passade på att se hans fåglar på utställningen hos Hemslöjden i Skåne i våras?

 

 

 

Virkningens otaliga möjligheter

Denna kurs ger en bra grund i virkningens möjligheter. Vi provar tekniker som flerfärgs-virkning, noppvirkning, reliefvirkning, ribbvirkning, öglevirkning och kanske vi även hinner gå in på spetsvirkningens möjligheter. Du får viktiga tips för att uppnå ett bra slutresultat, lär dig virka med fler färger under arbetets gång, virka runt, avslutningar, kantbårder, montering och ökning/minskning.
Tid: 12–13 nov, kl. 10–16
Plats: Lancasterskolan, Ystad
Lärare: Maria Gullberg, Stockholm
Kostnad: 1.200 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 26 okt på.

Till anmälan>>

Virka, bild av Thomas Harrysson

 

 

 

 

 

 

 

 

Spinna ull (Endast reservplatser)

Genom att prova på att spinna lär du känna ullen som textilt material och övar upp känslan för fiberns och garnets betydelse för den textila kvalitén. Vi pratar ulltyper, ullblandningar, och hur kardning och kamning påverkar garnet. Hur spinnteknik, snodd och tvinning ger olika garnkvalitet. Efterbehandling av garner. Vi spinner på slända och spinnrock. Ta med din egen slända/spinnrock om du har, annars kan du låna på kursen.
Tid: 19–20 nov, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona gamla stationshus
Lärare: Lena Köster
Kostnad: 1.200 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 2 nov.

Till anmälan>>

Slöjdklubben

För dig mellan 7-14 år
Slöjdklubben är vår verksamhet för barn och finns på flera orter i länet. Slöjdklubbarna löper oftast över terminen, med ett antal träffar med fem till tolv barn i varje klubb. En specialutbildad handledare visar och lockar fram barnens naturliga upptäckarglädje och kreativitet. Slöjdklubbarna i Skåne drivs i samarbete med hemslöjdsföreningar, studieförbund och kommuner.

För mer information 

Hemslöjden i Skåne, Landskrona gamla station
Välkommen till Hemslöjden i Skåne, Landskrona gamla stationshus. Här finns verksamhet, butik, utställningar och kontor. Butik- och utställningslokalen har öppet: mån-fre 10-18, lör 10-14.

Läs vårt senast nyhetsbrev

Du prenumerar genom att skicka dina kontaktuppgifter till oss, klicka dig in på fliken KONTAKT ovan.

Bli medlem!

Läs senast numret av Hemslöjdsnytt

Länkar

banners_hemsida_stiftelsenskanskhemslojd_610px

Hemsida av webbdesigner Antonio Riveras på Grafix Studio webbdesign