Kurser

Skånes Hemslöjdsförbund arrangerar slöjdkurser för dig som vill fördjupa dig i en slöjdteknik eller prova på något helt nytt. De flesta kurser är en helg eller längre. Kurserna håller hög kvalité, kursledarna är experter inom sina områden och vana att hålla kurser. Anmälan sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Anna-Lisa Persson på 070-302 35 25. Här kan du läsa våra anmälningsvillkor 

Read our terms of application in english here 

OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.

Kursrabatter
Du som är  medlem i en hemslöjdsförening har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurer.

Täljning – klyva smått, hugga tunt (fulltecknad)

En kurs i grundläggande täljning med kniv och skedkniv. Under kursen gör vi hållbara köksredskap och skedar av färskt trä med skurna ytor. Du lär dig att det är viktigt att stanna till och lägga vikt vid själva ämnet och hur härligt (och arbetsbesparande det är) att lära sig fintäljning med yxa. 

Lärare: Niklas Karlsson
Tid: 12–13 okt, kl 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1600 kr
Sista dag för anmälan 18 sep

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Niklas Karlsson är träsnidare från Ljusdal i Hälsingland.På senare år har han koncentrerat sig på skedar och köksredskap, och har tagit fram ett särskilt plastsaneringskit för köket.  Niklas håller kurser på Sätergläntan och har skrivit boket “The Art of Whittling”, “Konsten att tälja”.
ahardslojdlife.se

Folkdräkt – sömnad av livstycke

Under kursens två dagar studerar vi livstycken ur hemslöjdens samling och låter oss inspireras till egna livstycken. Vi pratar om det folkliga livstyckets funktion och utveckling och tittar på detaljer och material, färg och form bland samlingens olika livstycken. Under helgen påbörjar du ett livstycke till din dräkt eller skapar ett eget livstycke med inspiration från den folkliga skånska kulturen.

Lärare: Maja Satz
Tid: 12–13 okt, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1 600 kr
Sista dag för anmälan 18 sep

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Maja Satz är utbildad på Sätergläntans sömnadsutbildning. Och driver idag företag där hon syr folkdräkter och historiska kläder samt håller kurser.

Virkad mönstermagi (endast reservplatser)

Med utgångspunkt i mormorsrutan visar Maria hur du med hjälp av de virkade rutorna kan skapa spännande mönster som bland annat leder tankarna till blomrabatter, kypertväv, afrikanska tyger och 1950-talet. Du kan välja mellan ett 20-tal mönster och flera färdiga produkter som kudde, väska, matta och filt. Det finns tydliga virkdiagram som gör det lätt att virka rätt. Svårighetsgraden i projekten varierar så även du med stor virkvana utmanas! En viss virkvana rekommenderas för att kunna tillgodogöra sig kursen. Du kommer virka stolpar, fastmaskor, luftmaskor och en och annan smygmaska! 

Lärare: Maria Gullberg
Tid: 19–20 okt, kl 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad:1.600 kr
Sista dag för anmälan 2 okt

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Maria Gullberg är utbildad på Konstfack och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har under åren utvecklat tekniken och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster. Hon är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har gett ut flera böcker på Hemslöjdens förlag. Den senaste heter Virkad mönstermagi.

Nuno – att tova med ull och siden

På den här kursen får du prova olika sätt att blanda ull med andra material för att skapa spännande ytor. I nuno-tovningen tovar vi in ull i tyger av exempelvis siden för att göra textilier som både är luftiga, värmande och glänsande. Men det går även att blanda ullen med grövre tyg för att gör exempelvis väskor eller underlag för fritt broderi. Det går även att arbeta med lösa fibrer av silke och lin, antingen för att göra skulpturer, skålar, eller mjuka sjalar.

Lärare: Erik Torstensson 
Tid: 26–27 oktober, kl. 10–16 
Plats Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600 kr
Sista dag för anmälan 9 okt

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Erik Torstensson jobbar i ett mellanland av hantverksmässighet och konceptuell textilkonst. I hans utställningar står ofta figurer textila skulpturer eller installationer i centrum. Erik har frilansat som pedagog sedan 2012 med tovning, färgning och handspinning som specialområden. Erik har ställt ut på bland annat Gotlands konstmuseum och Not Quite och är representerad på Statens Konstråd. Han har jobbat pedagogiskt på bland annat Röhsska museet och Liljevalchs konsthall. Läs mer på manofwool

Enkelt bokbinderi (endast reservplatser)

Du får lära dig enkelt bokbinderi och tillverka flera modeller, både häftade och vikta böcker.  Några kommer att ha fickor där saker kan förvaras, ett par kan användas som provböcker till papper eller textila prover. Du får göra både små och större modeller, några i traditionellt format och andra mera innovativa bokformat. När kursen är slut kommer du ha tillverkat 12 modeller.. Det kommer att användas mycket papper, lite kartong men nästan inget lim. Ta gärna med sådant som du sparar på, till exempel små tygbitar, knappar, papperslappar/ brev eller annat som du vill förvara i böcker/fickor.

Lärare: Eva Hejdström
Tid: 9–10 nov, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad 1.600 kr
Sista dag för anmälan 23 okt

Till anmälan>>>

Lädersömnad (endast Reservplatser)

Grundkurs i handsömnad i läder – sömnadsteknik, verktygsanvändning, färgning och ytbehandling,och putsning av mönster. Du börjar med provsömnad och att sy till exempel ett enkelt fodral eller bälte. Därefter kan du utveckla egna ideér genom att vika en modell i kartong, och sedan skära till lädret. 

Lärare: Mikael Hellner
Tid: 16–17 nov, kl. 10–16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600 kr.
Sista dag för anmälan är 30 okt

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Mikael Hellner driver företaget Hellners Läderverkstad i Landskrona, som startades av hans farfar 1923. Mikael har varit verksam i yrket sedan 1972. Han tillverkar, lagar och reparerar det mesta inom skinn och läder som exempelvis MC-västar, omklädning av stolar, hundkoppel,seldon. Läs mer på hellners.com

Tvistsöm

Upptäck den skånska tvistsömmen som den broderades av allmogen, utan pekpinnar, pilar och regler. Du får lära dig hur stygnet används för att ge olika effekter och hur du broderar tvist i fria former. Stygnet är mycket ålderdomligt och finns belagt i Sverige sedan medeltiden. På kursen får du en historisk tillbakablick och veta varför det heter tvist. Vi provar att brodera med olika material.

Lärare: Eva Berg
Tid: 16–17 nov, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600 kr
Sista dag för anmälan är 30 okt.

Till anmälan>>>

Kom igång och tälj

En rolig och inspirerande grundkurs i täljning där vi börjar enkelt men ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Kursen passar också dig som är lite mer van att tälja. Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst och japanska dragsågar. Vi går igenom täljtekniken som olika knivgrepp, klyvning, kapning, materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling.
 Verktyg, redskap och material finns på plats. Det finns också föremål att inspireras av som slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar med mera.

Lärare: Anders Isgren
Tid: 30 nov–1 dec, kl. 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600
Sista dag för anmälan är 13 nov

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Anders Isgren har arbetat med trä på olika sätt under hela sitt yrkesliv. Han är utbildad hemslöjdskonsulent och har arbetat som konsulent i Kalmar och Uppsala i 20 år. Han är också utbildad möbelsnickare på Carl Malmstens skola i Stockholm och har drivit eget snickeri i 15 år. Anders är van utbildare och kursledare.

Halmkronor

Gör en vacker halmkrona eller oro att ta fram vid helger och högtider. Namnet oro kommer sig av att en upphängd krona sätts i rörelse av minsta drag. Du får göra en halmkrona med lyktor, rosetter och flätade kuddar. Du lär dig att rensa och sortera råghalmen men på kursen arbetar du med färdigrensad halm som kursledaren har med sig. Lyktorna görs av bitar av halmstrån. Till rosetter och flätade kuddar använder man uppfläkta och pressade strån, det ger extra glans åt kronan.

Lärare: Ingrid Bondeson
Tid: 7-8 dec, kl. 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600
Sista dag för anmälan är 20 november

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Ingrid Bondesson har arbetat med halmslöjd sedan 70-talet. Hon vill gärna förmedla sina kunskaper så konsten att göra halmkronor bevaras. Ingrid har i många år levererat halmslöjd till Hemslöjden i Skåne.