Kurser

Skånes Hemslöjdsförbund arrangerar slöjdkurser för dig som vill fördjupa dig i en slöjdteknik eller prova på något helt nytt. De flesta kurser är en helg eller längre. Kurserna håller hög kvalité, kursledarna är experter inom sina områden och vana att hålla kurser. Anmälan sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Åsa Stentoft på 070-910 46 66. Här kan du läsa våra anmälningsvillkor 

Read our terms of application in english here 

 

 

Lädersömnad (endast reservplatser)

En helg
Grundkurs i handsömnad i läder – sömnadsteknik, verktygsanvändning, färgning och ytbehandling, och putsning av mönster. Du börjar med provsömnad och att sy till exempel ett enkelt fodral eller bälte. Därefter kan du utveckla egna ideér genom att vika en modell i kartong, och  sedan skära till lädret.
Tid: 23-24 februari, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Mikael Hellner, Hellners Läderverkstad 
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 6 februari

Till anmälan>>>

Mikael Hellner

Att laga och dekorera med Sashiko (fulltecknad)

En dag
Prova på den japanska broderitekniken Sashiko. Du broderar på ett stycke tyg eller flera små lappade tyg som kan använda till lagning eller små påsar. Ta gärna med dig något att laga (jeans eller skjorta) och bitar av bomullstyg. Det kommer även att finnas material på plats. Kursen är för nybörjare och dig som vill lära mer om Sashiko.
Tid: 23 februari, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Takao Momiyama, Momiyama.com
Kostnad: 900 kr
Anmälan: senast 6 februari

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Takao Momiyama är utbildad i textildesign och konst på Konstfack. Sedan 12 år bor han på Österlen. Han arbetar idag med handtryck och  japanska broderitekniker och håller även kurser i broderi.

Momiyama

Brodera fritt på ylle (fulltecknad)

En helg
På kursen ”Brodera fritt på ylle” får du följa med in i Karins värld, lära dig mer om hur hon ser på broderi och hur hon arbetar. Karin går igenom hur man kan tänka kring inspiration, komposition, färgval och material när man broderar på ylle. Fokus ligger på applikationsteknik, tips kring mönsteröverföring av detaljer, hur man kan arbeta med kartongmallar, olika typer av stygn, garner och material som pärlor, speglar, snoddar mm. Kursen passar både nybörjare och mer erfarna och är ett bra tillfälle att hämta inspiration! Karin kommer att ha med sig egna broderier och indiska broderier för visning och inspiration.
Tid: 2-3 mars, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Karin Derland, @karin_derland
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 13 februari

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Karin Derland är textilkonstnär och författare till den nyutkomna boken ”Brodera fritt på ylle” (Hemslöjdens förlag 2018) och broderar framför allt på ylle. Konstskolestudier inom teckning, måleri, grafik, screentryck och skulptur tillsammans med många års erfarenhet av tidnings- och magasinslayout ligger till grund för hennes särpräglade uttryck. För Karin är broderiet främst ett konstnärligt medium och hon utgår inte från detaljerade skisser utan låter broderierna växa fram successivt. Karin blandar applikationer och mängder av stygntekniker med material som ull, lin, silke, bomull, band, papper, speglar och pärlor. 2016 mottog Karin Mimmi Börjessons broderistipendium.

Derland

Luffarslöjd (förlängd anmälningstid)

En helg
Efter en kort inblick i luffarnas brokiga liv och leverne går vi igenom material, verktyg och tekniker. Du får värma upp med grundteknikerna i en enkel ljusstake för att sedan kunna freestyla egna mindre drömprojekt. Vi kombinerar metalltrådarna med delar av plåtburkar, cykelslangar, trädgårdsslangar, pärlor, knappar, godispapper… till små upcyclade konstverk.
Tid: 2-3 mars, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Louise Vitas
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 22 februari

Till anmälan>>>

Vitas

Halmlöb

En helg
Löb-bindning, eller spiralbindning är en teknik som förr användes vid tillverkning av bl a  förvaringskärl, bikupor, halmskor och t o m likkistor. Tekniken var särskilt vanlig i Skåne och på Jylland. Det går till så att man binder samman knippen med halm varv efter varv med hjälp av skenor i pil, hassel eller rotting. På kursen får du börja med att binda ett enkelt kärl av halm med pilskenor. Under kursen har du tillgång till färdigkluvna skenor som du bara fin hyvlar, men du får  också lära dig att göra skenorna från grunden – klyva och hyvla dem.
Tid: 16-17 mars, kl 9-16.30
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Steen H Madsen, steen-madsen.dk
Kostnad: 1.650kr
Anmälan: senast 27 februari

Till anmälan>>>

Löb

Spetsmönster och sjalformer (endast reservplatser)

En helg
Att sticka spetsmönster är roligt och tacksamt, man får mycket effekt med ganska lite ansträngning genom att kombinera omslag med olika slags hoptagningar. Under den här kursen får du sticka både flera slags mönster och några minisjalar med olika former. Du kommer att arbeta med följande moment: läsa diagram, uppläggningar, enkla och dubbla omslag, hoptagning med olika lutning, avmaskning, uträkning av maskantal, integrering av spetsmönster i olika former och rita och provsticka egna mönster. Förkunskaper: lägga upp och sticka räta och aviga maskor.
Tid: 16-17 mars, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Ivar Asplund, @asplundknits
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 27 februari

Till anmälan>>>

 

Verktygsvård

En helg
Kan du ta hand om dina skärande verktyg? Här får du lära dig att slipa, bryna och strigla dina eggverktyg. Om du har gamla verktyg liggande hemma så tar du med och gör i ordning dem: t.ex. slitna eller på annat sätt skadade hyvlar, stämjärn, skölpar, knivar och yxor. En kurs för alla som är intresserade av att arbeta med trä, oavsett nivå.
Tid: 30-31 mars , kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Ramon Persson, ramonpersson.se
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 13 mars

Till anmälan>>>

 

Brodera bottensöm (fulltecknad)

En helg
Bottensöm är en broderiteknik som används för att dekorativt fylla tomma ytor t.ex i mitten av en blomma och består av löst liggande trådar som vävs samman till ett nät. Med hjälp av olika stygn i och över rutorna i nätet, får du en oändlig mängd varianter av bottensöm. Carina Olsson har under några år har fördjupat sig i tekniken och nyligen kommit ut med ett häfte om bottensömmar. på Hemslöjdens förlag. Du väljer själv om du vill brodera provlappar eller påbörja ett större broderi där bottensöm ingår.
Tid: 13-14 april, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Carina Olsson, @kallmink
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 27 mars

Till anmälan>>>

c Olsson

Jakten på finaste färgen

En dag
Tillbringa några timmar i färgens värld. Praktik (vi arbetar med små dockor av garn) varvas med föreläsning och samtal kring färg och färger och hur de påverkar oss. Hur olika vi tycker om färg. Vad kallar vi färgtonerna och varför då. Hur gör man så en randning syns bättre. Hur kan man komponera ihop färger, skapa ett färgackord. Och sist men inte minst, vilken är den ”Finaste färgen”? Alla tar med 20 dockor med garn, mörka, ljusa, fin och fula. Ju fler färger vi har att arbeta med tillsammans desto intressantare och roligare blir det.
Tid: 31 mars, kl 10-15
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Lotta Blom, Tant Kofta,  www.tantkofta.se
Kostnad: 750 kr
Anmälan: senast 13 mars

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: ”Två pinnar och ett garn och du kan göra vad som helst”  säger Lotta Blom som är utbildad vid textilinstitutet i Borås och lärarhögskolan i Mölndal. Hon är garnfärgare, stickerska och designer, driver firman Tant Kofta sedan 8 år tillbaka och har en liten garnbutik ute på landet i närheten av Kungälv.

 

 

Tälja (fulltecknad)
Nytt kurstillfälle 15-16 juni, se längre ner på sidan.

En helg
En rolig och inspirerande grundkurs i täljning där vi börjar enkelt men ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Kursen passar också dig som är lite mer van att tälja. Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst och japanska dragsågar. Vi går igenom täljtekniken som olika knivgrepp, klyvning, kapning, materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling. Verktyg, redskap och material finns på plats. Det finns också föremål att inspireras av som slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar m.m.
Tid: 27-28 april, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Anders Isgren
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 10 april

Till anmälan>>>

täljda föremål

 

Sticka och valka, slopa plastig fleece (endast reservplatser)

En helg
Vad händer då man valkar stickad ull? Hur blir det färdiga tyget och vilka garner passar till vad?

Under kursen startar du en kofta med krage som efter valkning blir som en jacka. Koftan stickas i ett stycke uppifrån och ner och då den är helt färdigstickad valkas den i tvättmaskin till lagom storlek. Till koftan används obehandlat ullgarn. Gärna lite grövre, då blir jackan lite stadigare. Du kan köpa garn på plats eller använda något du har hemma. Förutom att vi går igenom hur koftan stickas del för del blir det uppehåll och föreläsning kring ull, ullkvaliteter och ullens goda egenskaper samt visning hur man valkar för hand. Tekniker vi provar: Osynliga ökningar, hur man undviker hål och får det snyggt i skarven mellan kropp och ärm, förkortade varv, krage som skyddar nacken, olika varianter på kanter och avslutningar och annat smått och gott.
Tid: 13-14 april, kl 10-15
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Lotta Blom, Tant Kofta,  www.tantkofta.se
Kostnad: 1.250 kr
Anmälan: senast 27 mars

Till anmälan>>>

 

Shibori – nål, tråd och ett färgbad

En helg
Shibori är japanska och betyder ungefär pressa, vrida, klämma ihop. Det är en teknik där färg i ett färgbad hindras att tränga in i partier i tyget med hjälp av nål, tråd, sömmar, vikningar och knutar. I den här kursen mönstrar vi tyg med stygnreservage. Vi gör främst provlappar i olika material för att lära känna tekniken och se de mönstringsmöjligheter som finns. Kanske hinner du även göra ett större arbete t.ex. en sjal.
Tid: 11-12 maj, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Eva Davidsson, evadavidsson.se/hem
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 24 april

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Eva Davidsson är produktdesigner och konsthantverkare. Hon älskar textil i alla former. I sina arbeten blandar hon gärna dels industriproduktion med hantverk, men också olika tekniker som stickning, virkning, shibori och broderi. Eva inspireras av folkkonst och studerar gärna kläder från olika kulturer runt om i världen. Hon har undervisat i olika textila tekniker i många år, men tycker just nu att shibori är det roligaste man kan hålla på med! 

Tälja 

En helg
En rolig och inspirerande grundkurs i täljning där vi börjar enkelt men ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Kursen passar också dig som är lite mer van att tälja. Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst och japanska dragsågar. Vi går igenom täljtekniken som olika knivgrepp, klyvning, kapning, materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling. Verktyg, redskap och material finns på plats. Det finns också föremål att inspireras av som slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar m.m.
Tid: 15-16 juni, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Anders Isgren
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 22 maj

Till anmälan >>>

 

Sommarkurser 2019

Anmälan till sommarkurserna öppnar 1 mars. 

 

Önnestad folkhögskola

24-28 juni, Träsvarvning, Åke Landström

24-28 juni, Skånsk konstvävnad, Gunvor Johansson

24-28 juni, Spinna ull på rock och slända, Lena Köster

8-12 juli, Pilkorgsflätning, Steen H Madsen

Hemslöjden i Skåne, Landskrona

15–18 juni, Broderikurs, Britta Markatt Labba (obs förändrat datum)

24–28 juni, Skånskt yllebroderi, Eva Berg

1–7 juli, Glesrips, Monica Hallén

1–5 juli, Sticka med två färger, Ivar Asplund

15–19 juli, Pilkorgsflätning, Steen H Madsen

15-19 juli, Tovning, Vera Frederiksen Zhotkevich

22–26 juli, Svenska sticktraditioner, Karin Kahnlund

22–26 juli, Svepteknik, Anders Isgren

29–31 juli, Tälj din egen nystpinne, Nina Pommerenke

29 juli–2 aug, Bayeauxstygnet förr och nu, Henriettte Ousbäck

5–7 aug, Karva bokstäver i trä, Siri Knaevelsrud