Kurser

Skånes Hemslöjdsförbund arrangerar slöjdkurser för dig som vill fördjupa dig i en slöjdteknik eller prova på något helt nytt. De flesta kurser är en helg eller längre. Kurserna håller hög kvalité, kursledarna är experter inom sina områden och vana att hålla kurser. Anmälan sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Åsa Stentoft på 070-910 46 66. Här kan du läsa våra anmälningsvillkor

 

 MOSSA MYLLA MANIPULERA

Utgångspunkt för den här kursen i fritt broderi är skogsmarkens biotop, en bild av förmultnande organiskt material, som en metafor för tidens gång, men också inspiration till att arbete med tyg och stygn. Det är en övning i färg, form och komposition och i att manipulera tyg. Vi bygger upp, skikt för skikt, vi gömmer och vi integrerar. Genom att kombinera applikation, broderi med olika garner och grovlekar och manipulation, kan vi skapa mångfacetterade bilder där begrepp som bakgrund, komposition, riktning, färg och bildfokus blir elementära grundbegrepp.
Tid: 30 sept-1 okt, kl 10-16 (OBS! felaktigt datum i Hemslöjdsnytt)
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Henriette Ousbäck, Göteborg, ousback.net, henrietteousback.com
Kostnad: 1.200 kr
Anmälan: senast 13 sept

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Henriette Ousbäck är utbildad på HDK i Göteborg. Hon är verksam som textilkonstnär med broderi som specialité: Så här skriver Henriette om varför hon valt broderi som uttrycksmedel. Det textila materialet, tråden, kan uttrycka så mycket. Och för att det behövs så ytterst lite för att brodera: lite tyg, lite tråd, en nål. Stygnet är enkelt och fundamental som för mig känns förtroget. Brodera kan man göra överallt och på många olika sätt. Min speciella teknik består av många, många stygn. Detta idoga stygnande, denna tidsslukande procedur är något jag kan försjunka i och vistas i som blir till tidlöshet, en rymd, en sorts meditativ närvaro i nuet. Det är också en teknik utan genvägar. Men i stället för att ta tid ser jag det som något som skänker mig tid. Tid till tankar och vila mitt i skapandet.

Henriette Osback

TÄLJ OCH TRYCK, BARN OCH VUXNA TILLSAMMANS

Under en dag jobbar vi med trä- och textilslöjd på ett sätt som är både lustfyllt och lärande. Vi täljer stämplar som vi sedan använder när vi trycker unika mönster på tyg. Kursen är för barn 7-12 år i i vuxens sällskap.
Tid: 1 oktober, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Bo Gilliusson och Ann-Sofie Magner, Landskrona
Kostnad: 550 kr för vuxna och 150 kr för barn (OBS! felaktig prisuppgift i Hemslöjdsnytt)
Anmälan: senast 13 sept

Till anmälan>>>

Täljda stämplar

LÄDERSÖMNAD

Grundkurs i handsömnad i läder – sömnadsteknik, verktygsanvändning, färgning och ytbehandling,och putsning av mönster. Du börjar med provsömnad och att sy till exempel ett enkelt fodral eller bälte. Därefter kan du utveckla egna ideér genom att vika en modell i kartong, och  sedan skära till lädret.
Tid: 14-15 okt, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Mikael Hellner, Landskrona
Kostnad: 1.200 kr
Anmälan: senast 27 sept

Till anmälan>>>

Lädersömnad

Shibori – mönstra med färg

Shibori är ett gemensamt namn för flera olika reservage tekniker som används för att skapa mönster och former genom att använda trä, tråd, papper och plast mm. Under helgen får du en introduktion i hur du kan arbeta med reservagefärgning och vi undersöker olika sätt att formge mönster och ytor.
Tid: 21-22 oktober, kl 10-16
Plats: KKV-Textiltryck i Malmö
Lärare: Linda Zetterman, Stockholm, lindazetterman.carbonmade.com
Kostnad: 1.200 kr
Anmälan: senast 4 okt

Till anmälan>>>

Fantasidjur av pinnar, barn och vuxna tillsammans

Fantastiska djur slöjdas av ben och vuxna tillsammans. Det täljs, borras, spikas och skruvas i krokiga grenar, och aldrig förr skådade djur uppstår. Kursen är lämplig för barn 7-12 år i vuxens sällskap.
Tid: 29 oktober, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Gunnar Jeppsson, Mörrum
Kostnad: 550 kr för vuxna och 150 kr för barn (OBS! felaktig prisuppgift i Hemslöjdsnytt)
Anmälan: senast 11 oktober

Till anmälan>>> 

pinndjur

Utveckla din spinnteknik

En kurs för dig som vill fördjupa dina kunskaper om ull och att spinna ull. Genom övningar lär du dig mer om olika sorters ull, göra ullblandningar och spinna med färg, hur kardning och kamning påverkar garnet, hur spinnteknik, snodd och tvinning ger olika garnkvalitet och att efterbehandla det färdiga garnet. Du tar med din egen spinnrock och slända. Vi har några spinnrockar till utlån om du har svårt att ta med din egen.
Tid: 11-12 nov, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Lena Köster, Tived, www.nvbof.se/lena-koster
Kostnad: 1.200 kr
Anmälan: senast 25 okt

Till anmälan>>>

Nybörjarkurs i bildhuggeri

Du får lära dig handsnida med bildhuggarjärn. Kursen vänder sig till dig som har slöjdat tidigare, en viss erfarenhet av trä underlättar. Du kommer att jobba med två olika övningar, första övningen är att snida ett blad och den andra övningen är en blomma. Övningarna går ut på att nöta och upprepa för att hitta rätt. Det blir ingen färdig grej utan bara övningar. Förutom att snida kommer du också få prova på att teckna. Carsten kommer prata om verktygen och gå igenom grunderna i hur man slipa sina verktyg.
Tid: 11-12 nov, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Carsten Nilsson, Hammenhög, www.carstennilsson.se
Kostnad: 2000 kr
Anmälan: senast 25 okt

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Carsten Nilsson är utbildad i det klassiska träsnideriet och driver sedan 1996 sitt träbildhuggeri på heltid i Hammenhög på Österlen. Idag jobbar han nästan bara på beställning och hjälper snickerier, designers, konstnärer med att göra olika träsniderier. När han skapar eget blir det gärna spegelramar som blir en mix av de klassiska 1700-tals sniderierna, allmogen och egen fantasi.

Bildhuggeri

Broderade pulsvärmare

Brodera ett par vackra pulsvärmare till vintern. Du broderar och dekorerar på ylletyg och fodrar sedan dina pulsvärmare med fårskinn eller linne. Du kan ta med eget material om du har eller köpa av kursledaren på plats. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Skåneland
Tid: 18-19 nov, kl 10-16
Plats: Studieförbundet vuxenskolan, Kristianstad
Lärare: Kristina Persson, Fjälkinge
Kostnad: 1.200kr
Anmälan: senast 1 nov

Till anmälan>>>  

pulsvärmare

Färglära för stickare

Att välja färger är svårt – men spännande! Ibland blir det oväntat bra, ibland inte… Särskilt intressant är användandet av färger i mönster från Shetlandsöarna, så vi kommer att fördjupa oss i Fair Isle-stickningens färgmagi. Johannes kurs i förenklad färglära, lägger tyngdpunkten på hur man ska tänka när man kombinerar två eller flera färger i flerfärgsstickning. Du får sticka provlappar med restgarner du haft med och prova så många färgkombinationer som du hinner och sedan diskuterar vi hur resultaten blev. Ett kort föredrag om färgernas historia ingår och det kommer att finnas stickade plagg att titta på som är exempel på både lyckade och misslyckade färgkombinationer! Förkunskaper: du måste kunna sticka med två färger för att ha glädje av den här kursen.
Tid: 18 nov, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Johanne Ländin, Stockholm, borntoknitblog.blogspot.se
Kostnad: 800 kr
Anmälan: senast 1 nov

Till anmälan>>>

Rita mönster till vante eller mössa med inspiration från tradition

Du får rita ett eget mönster till en vante och lär dig hur du ändrar på ett mönster så att vanten passar just din hand. Johanne går i genom hur en bra vante ska vara konstruerad, till exempel olika tumkilar. Du lär dig vad du ska tänka på för att ett mönster inte ska bli för svårt att sticka och hur man gör om ett äldre, traditionellt mönster så att det passar dagen stickare och de garner vi använder nu. Det kommer att finnas böcker, gamla mönster och bilder att hämta inspiration från, samt en grundmodell av en vante att utgå ifrån. Det finns även en grundmodell till en mössa om man hellre vill rita det. Johanne har med sig vantar och mössor för att visa hur de färdiga plaggen kan se ut. Det kan vara bra att ha provat på mönsterstickning tidigare.
Tid: 19 november, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Johanne Ländin, Stockholm, borntoknitblog.blogspot.se
Kostnad: 800 kr
Anmälan: senast 1 nov

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Johanne Ländin formger stickmönster med inspiration från traditionella mönster och är en efterfrågad föreläsare och kursledare. Hon har haft föreläsningar och hållit workshops i Sverige, Norge och Lettland. Johanne har en bakgrund som journalist och handarbetsredaktör. Hon har ett stort intresse för stickhistoria och sticktraditioner i olika delar av världen och har särskilt fördjupat sig i ämnet färglära. Tillsammans med Heléne Wallin har Johanne den populära podcasten Nördic Knitting, där de tillsammans förmedlar kunskap om stickning på ett lättsamt och underhållande sätt.

Johanne Ländin

Stjärnfall

Vi låter kreativiteten flöda och gör pappersstjärnor på olika sätt. Vi viker klipper och klistrar. En och annan krans och julgransprydnad blir det också.
Tid: 2 december, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Åsa Sävbrand, Malmö
Kostnad: 800 kr
Anmälan: senast 15 nov

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Åsa Sävbrand har en kandidatexamen i textilt konsthantverk från Bergen i Norge. Med tiden har hon blivit en allätare vad det gäller material och tekniker. Åsa säger: Jag kan inte låta bli att att lära mig nya saker inom slöjd och hantverk. Nya och gamla erfarenheter berikar varandra och bildar en fruktbar mylla som min kreativitet får näring av. Under hösten visas Åsas utställning Botaniska avtryck på Hemslöjden i Landskrona

pappersstjärnor

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara