Kurser

Skånes Hemslöjdsförbund arrangerar slöjdkurser för dig som vill fördjupa dig en slöjdteknik eller prova på något helt nytt. De flesta kurser är en helg eller längre. Kurserna håller hög kvalité, kursledarna är experter inom sina områden och vana att hålla kurser. Anmälan sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Åsa Stentoft på 070-910 46 66. Här kan du läsa våra anmälningsvillkor

 

Spinna med färg

För dig som spinner nns det en rad olika metoder att arbeta med färg. Ullen kan färgas innan du spinner. Du kan karda/kamma för att uppnå olika färgeffekter eller blanda färgerna direkt vid spinnrocken. Du kan även jobba med ullens naturliga färger. Här får du titta närmare på de olika alternativen och även prova på några. Du får en introduktion i färglära och kännedom om olika tekniker för att färga både ull och garn. Vi färgar och spinner prover, spinner självrandande garner där färgerna yter in och ut i varandra i fraktalspinning och garner med distinkta partier i olika färger. Kursen vänder sig till dig som kan spinna en tråd och arbeta självständigt vid spinnrocken.

Lärare: Stefan Moberg
Tid: 4-5 mars, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.200 kr.
Anmälan: senast 24 feb, anmälningstiden är förlängd
Ta med din egen spinnrock. Vi har också ett begränsat antal rockar att låna under kursen.

Till anmälan >>>

Kursledarpresentation: Stefan Moberg är prisbelönt konsthantverkare med inriktning mot spånad och vävning och är även verksam som pedagog. Som textilskribent och designer finns Stefan publicerad i bland annat tidskriften VÄV och magasinet The Wheel som ges ut av Nya Zeeländska Ashford.

 spinna med färg

Skafta en kniv (fulltecknad)

Vi gör en enkel brukskniv med näverskydd eller läderslida. I kursen ingår skaftning av knivblad, formning, färgning och ytbehandling av skaftet och tillverkning av läderslida, sydd på läst och/eller vikning av näverskydd. Vi avslutar med att slipa och bryna kniven

Lärare: Ramon Persson
Tid: 4–5 mars, kl 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.200 kr
Anmälan: senast 15 feb
Har du verktygsstål som du vill skafta kan du ta med dem annars finns knivblad och skaftämne på plats.

Till anmälan >>>

Kursledarpresentation: Ramon Persson är en välkänd slöjdare och mycket uppskattad kursledare som håller kurser i hela landet. Han har lång erfarenhet av såväl lädersömnad och näverslöjd som träslöjd, möbel- och inrednings- snickeri. Se gärna ramonpersson.se

Knivar av Ramon Persson

Skånskt yllebroderi (Fulltecknad)

På kursen lär du dig de stygn, bottensömmar, mönsterformer och material som används i det skånska yllebroderiet. Den passar både för dig som är nybörjare och dig som broderat tidigare. Material kan du köpa av kursledaren.

Lärare: Kristina Persson
Tid: 11–12 mars, kl. 10–16
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund Skåne, Lund
Kostnad: 1.200 kr
Anmälan: senast 22 feb
I samarbete med SV Regionförbund Skåne.

Till anmälan >>>

Tvåändsstickning (fulltecknad)

Genom att sticka tvåändsstickning får du ett varmt, slitstarkt och vackert plagg. Du stickar med två ändar, därav namnet, varannan maska med ena änden och varannan maska med den andra änden. Utmärkande för tekniken är också mönsterkruset (ytmönster) som stickas på ett speciellt sätt med de båda ändarna. Är tvåändsstickning helt nytt för dig får du lära dig grunderna; uppläggning, att sticka räta och aviga maskor och att sticka mönsterkrus. Du som kan grunderna och vill utforska tekniken mer, kan prova olika sätt att sticka mönsterstickning med två eller flera färger och lära dig hur du på ett smidigt sätt stickar en figur i avvikande färg mitt på ett plagg. Du kan också välja att fördjupa dig i hur du stickar vackra och välsittande tumkilar på olika sätt.

Lärare: Karin Kahnlund
Tid: 18–19 mars, lör kl. 9–17, sön kl. 9–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.500 kr
Anmälan: senast 1 mars

Anmäl dig här >>>

Kursledarpresentation: Karin Kahnlund arbetar med stickning på olika sätt i det egna företaget Uppstickaren; utbildar i handstickning och maskinstickning, är återförsäljare av garn och stickmaskiner. Karin drivs av att utforska stickningens möjligheter och variationer. Hon vill också vara en länk i den långa kedjan av stickerskor som för våra lokala sticktraditioner vidare till nästa generation.

Halmlöb

Löbbindning, eller spiralbindning är en teknik som förr användes vid tillverkning av bl a  förvaringskärl, bikupor, halmskor och t o m likkistor. Tekniken var särskilt vanlig i Skåne och på Jylland. Det går till så att man binder samman knippen med halm varv efter varv med hjälp av skenor i pil, hassel eller rotting. På kursen får du börja med att binda ett enkelt kärl av halm med pilskenor. Under kursen har du tillgång till färdigkluvna skenor som du bara fin hyvlar, men du får  också lära dig att göra skenorna från grunden – klyva och hyvla dem.

Lärare: Steen H Madsen
Tid: 18–19 mars, kl. 9–16.30
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.500 kr
Anmälan: senast 1 mars

Till anmälan >>>

Löb

Tillverka egna askar och lådor

Du börjar med att vika och konstruera mindre lådor och askar i tjockt papper och kartong. Kursledaren visar olika låstekniker: med knappar, magneter, snören och gummiband. Du tillverkar sedan en lite större låda med lock som skärs till, tejpas/ limmas ihop och kläs invändigt och utvändigt. Lådan kan vara kvadratisk eller rektangulär, upp till A4 storlek. Om tiden räcker till finns möjligheten att tillverka ytterligare en låda, till exempel en mindre s.k. ”clamshell” låda.

Lärare: Eva Hejdström
Tid: 22–23 april, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.200kr
Anmälan: senast 5 april

Till anmälan >>>

 

Mormorsrutor – på fantastiskt vis (endast reservplatser kvar)

Med den traditionella mormorsrutan som grund kan du hitta nya spännande ”rutor”. Färger och olika uppbyggnader ger många och oväntade mönster, när era rutor sätts samman. Ett mönster består många gånger av era rutor och genom att vrida/vända på hopsättningen av en och samma ruta uppstår virkad magi! För att få ut maximalt av kursen behöver du ha en viss virkvana, och kunna virka stolpar och fasta maskor. I samarbete med SV Regionförbund Skåne.

Lärare: Maria Gullberg
Tid: 22–23 april, kl. 10–16
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund Skåne, Lund
Kostnad: 1.200 kr
Anmälan: senast 5 april.
I samarbete med SV Regionförbund Skåne.

Till anmälan >>>

 

Lädersömnad

Lär dig att sy för hand i läder. Du får börja med att vika en modell i kartong och skära till lädret. Du lär dig sy skomakarsöm, olika sätt att göra knäppningar och att dekorera genom att punsa mönster i lädret. På kursen kan du sy olika typer av fodral till exempelvis din mobil/ ipad eller en enkel börs. Skärp, armband, halsband eller koppel till hunden är andra alternativ som du kan välja att göra.

Lärare: Mikael Hellner, Landskrona
Tid: 6–7 maj, kl 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.200kr
Anmälan: senast 19 april

Till anmälan >>>

Kursledarpresentation: Mikael Hellner driver företaget Hellners Läderverkstad i Landskrona, som startades av hans farfar 1923. Mikael har varit verksam i yrket sedan 1972. Han tillverkar, lagar och reparerar det mesta inom skinn och läder som exempelvis MC-västar, hundkoppel, seldon och omklädning av stolar.

 

Knytnävsflätning – en andisk flätteknik

Knytnävs ätning är en teknik som använts i hela Anderna sedan urminnes tider. Man tillverkade vackra snoddar som användes till slungor, bälten
och turbaner bl.a. Kursen startar med en inblick i historiken. Tekniken kallas knytnävsflätning eftersom man håller fast flätningstrådarna med en knuten hand. De lösa trådarna är på ovansidan av den knutna handen och med den andra handen korsar man och tvinnar trådarna på olika sätt. Det är en enkel men genial ätteknik där händerna är de enda redskapen.

Lärare: Erika Ticona
Tid: 6–7 maj, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.200kr
Anmälan: senast 19 april

Till anmälan >>>

Retrobroderi (enstaka plats och reservplatser)

Brodera med inspiration från 1950 och 60-talens nu så aktuella mönster. Anna säger att hon tänker på organiska blad, blommor och knoppar i stiliserade eller böljande former. Vad betyder retro för dig? Fundera gärna på det. Anna har med sig broderier, föremål, bilder och skisser att få idéer från. Hemslöjdens samlingar på digitaltmuseum.se/owners/S-HS erbjuder också ett härligt inspirationsmaterial. Till broderiet använder du ulltyg och broderar fast applikationer mm. Passande föremål att göra är kuddar, väskor och smycken. I samarbete med SV Regionförbund Skåne.

Lärare: Anna Wengdin
Tid: 13–14 maj, lör kl. 10–17, sön kl. 10–15
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund Skåne, Lund
Kostnad: 1.200 kr
Anmälan: senast 26 april
I samarbete med SV Regionförbund Skåne.

Till anmälan >>>

 

Sommarkurser

Även i år blir det en mängd spännande sommarkurser. Första dag för anmälan på sommarens kurser är 1 mars. Då öppnas anmälningslänkarna för resp. kurs.

Folkdräktssömnad

Gillis Jimheden, Förslöv, 29 maj–2 juni

Skånskt yllebroderi

Eva Berg, Landskrona, 12–16 juni (nybörjare har förtur)

Pilkorgsflätning

Steen H Madsen, Önnestad, 27 juni–1 juli

Träsvarvning med skärmetoden

Åke Landström, Önnestad 26–30 juni

Brodera med koppar, guld och silver

Eva-Lotta Hansson, Önnestad, 26–30 juni

Spinna ull på rock och slända

Lena Köster, Önnestad, 26–30 juni

Vävning av trasmattor – en hållbar historia

Monica Hallén, Landskrona,3–7 juli

Fågelskålar i färskt trä

Knut Östgård, Landskrona, 3–7 juli

Pilkorgsflätning

Steen H Madsen, Landskrona, 10–14 juli

Tälja skedar och annat för köket

Ramon Persson, Landskrona, 17–21 juli

Sy väskor i skinn

Helena Bengtsson, Landskrona, 24–28 juli

Snickrad slöjd – skrin

Dietrich Staemmler, Landskrona, 24–28 juli

Målningstekniker på trä

Dietrich Staemmler, Landskrona, 29–31 juli

Skånsk yllebroderi

Elin Jantze, Landskrona, 31 juli–4 aug