Kurser

Skånes Hemslöjdsförbund arrangerar slöjdkurser för dig som vill fördjupa dig en slöjdteknik eller prova på något helt nytt. De flesta kurser är en helg eller längre. Kurserna håller hög kvalité, kursledarna är experter inom sina områden och vana att hålla kurser. Anmälan sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Åsa Stentoft på 070-910 46 66. Här kan du läsa våra anmälningsvillkor

 

Slöjdklubben

För dig mellan 7-14 år
Slöjdklubben är vår verksamhet för barn och finns på flera orter i länet. Slöjdklubbarna löper oftast över terminen, med ett antal träffar med fem till tolv barn i varje klubb. En specialutbildad handledare visar och lockar fram barnens naturliga upptäckarglädje och kreativitet. Slöjdklubbarna i Skåne drivs i samarbete med hemslöjdsföreningar, studieförbund och kommuner.

För mer information 

 

 Flamskvävning  FÖRRLÄNGD ANMÄLNINGSTID

Välkommen att lära dig väva flamsk i vävram på traditionellt vis med moderna inslag. Få tillgång till historien och skapa små konstverk utifrån dina egna kreativa tankar och idéer. Under två helger lär du dig grunderna och får alla kunskaper för att sen kunna väva efter ditt eget uttryck och smak.
Tid: 1–2 okt och 22–23 okt, kl. 10–16
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan Skåneregionen, Lund
Lärare: Emma Daisy Brandtman
Kostnad: 2.000 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 21 sep

Till anmälan>> 

 

 

 

 

 

 

Snittekurs för vuxna i hur man täljer med barn (Inställd)

Detta är en täljkurs för dig som är vuxen, men som är intresserad av att tälja tillsammans med barn. Frank Egholm, som bl a skrivit boken ”Børnens snittebog” kommer att ge dig praktiska tips och ideer för vad som är lämpligt att börja och fortsätta med, samt massor med inspiration för vad man kan göra. T ex leksaker, spel, figurer och mycket annat.
Tid: 1–2 okt, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Frank Egholm, Danmark
Kostnad: 1.200 kr material tillkommer

 

 

Pappersslöjd – barn och vuxna tillsammans  FÖRLÄNGD ANMÄLNINGSTID

Vi viker askar, skapar egna presentpåsar och lär oss dekorera paket på annorlunda sätt. Du får också lära dig göra pappersblommor med hjälp av grillpinnar, göra klot av papper och vika personliga bokmärken.
Tid: 1 okt, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Birgitta Möller
Kostnad: vuxna 550 kr, barn 150 kr (max två barn per vuxen), material tillkommer
Anmälan: senast 21 sept.

Till anmälan>>  

Kursledarpresentation: Birgitta Möller är utbildad Slöjdhandledare och håller slöjdläger för barn och slöjdworkshop för stora och små. Birgitta har arbetat som cirkelledare i flera år och är även utbildad mönsterkonstruktör och designer vid Københavns Tilskærer Akademi. www.birgittamöller.se

 

Lek med stygn  FÖRLÄNGD ANMÄLNINGSTID

En kurs där vi broderar fritt och leker och laborerar med olika stygn. Vi broderar med olika garnkvaliteter, men håller oss till vadmal och kläde när det gäller underlaget. Det kan bli en liten personlig väska, kudde, nåldyna eller en dekorativ brosch, allt efter önskemål och behov. Den passar både för dig som är nybörjare och dig som broderat tidigare. Material kan du köpa av kursledaren.
Tid: 1–2 okt, kl. 10–16
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan, Kristianstad
Ledare: Kristina Persson, Fjälkinge
Kostnad: 1.200 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 21 sep.

Till anmälan>> 

 

Skånskt yllebroderi  (endast reservplatser)

Om du är nybörjare får du lära dig hur du överför ett mönster till tyg, de olika stygnen som förekommer i skånskt yllebroderi och lite om monteringar. Du som broderat skånskt yllebroderi tidigare får hjälp att komma vidare. Vi inspirerar varandra och tittar också på gamla broderier för att få en känsla av hur fritt och personligt detta folkliga broderi är.
Tid: 8–9 okt, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Eva Berg
Kostnad: 1.200 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 21 sept.

Till anmälan>>

 

Halmbock med mera

Här får du känna på hur det känns att arbeta i råghalm på traditionellt vis. Vi kommer att koncentrera oss på tillverkning av krans, tomte och halmbock. Carina tar med egenodlad råghalm som du fuktar, rensar och slöjdar av. Förutom praktiskt slöjdande kommer du också att få historiska tillbakablickar och kunskaper om halmen som slöjdmaterial.
Tid: 22–23 okt, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Carina Åkesson
Kostnad: 1.200 kr material tillkommer
Anmälan: senast 5 okt.

Till anmälan>>

Kursledarpresentation: Carina Åkesson har arbetat med halmslöjd i 30 år, och är personen bakom företaget Omma Halmslöjd (gör gärna ett besök på Facebook-sidan där du kan se hur råghalmen skördas). Carina tillverkar både traditionella föremål såsom halmbockar och tomtar men förnyar också gärna halmslöjden t ex genom installationer i nya miljöer.

 

Nålbindning

Nålbindning är en uråldrig teknik. Man kan inte säga hur gammal den är men det finns 1000-åriga fynd. I vårt land har tekniken varit vanligast i Mellansverige. Du syr med en kraftig nål och gör ditt eget mönster till vantar eller sockar. Genom att använda ullens egenskaper, teknikens elasticitet och slutligen valka får du ett näst intill outslitligt plagg.
Tid: 28–30 okt, fre kl. 18–21, lö–sö kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Eva Andersson
Kostnad: 1.400 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 12 okt.

Till anmälan>>

Kursledarpresentation: Eva Andersson lärde sig nålbinda av medlemmarna i Sorunda hemslöjdsvänner på 1970-talet då hon var nyutbildad som hemslöjdskonsulent. Där fanns en rik och levande tradition kring vackert broderade nålbundna vantar. I början av 2000-talet gjorde Eva en nålbindningsinventering i Stockholms län som resulterade i boken Nålbindning – historiskt och modernt i Stockholms län.

 

Sy ett fodral till din mobil eller ipad – barn och vuxna tillsammans

Här får du möjlighet att sy en personlig liten väska, påse eller ett fodral. Det finns massor av olika material att välja på, vadmal, resttyger, bomullstyger eller sy av ylletröjan som krymt i tvätten! Dekorera med t ex broderi, applikationer, spetsar, band, pärlor, nitar, knappar eller något annat du tycker är fint. Vill du ha handtag eller axelrem så gör vi det av snoddar eller band.
Tid: 29 okt, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Bodil Englund
Kostnad: 550 kr för vuxna, 150 kr för barn (max två barn per vuxen), exkl material
Anmälan: senast 12 okt.

Till anmälan>>

Kursledarpresentation: Bodil Englund har under sitt yrkesliv arbetat som slöjdlärare i texil och är kunnig i många olika tekniker. Hon håller kurser i bl a sashiko, sy klackmattor, grannlåtsbroderi, återbruk och textila bilder. När hon slöjdar för egen del arbetar hon gärna med fritt broderi som hon också deltagit med i flera olika utställningar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shibori – mönstra med färg  (endast reservplatser kvar)

Shibori är ett gemensamt namn för flera olika reservage tekniker som används för att skapa mönster och former genom att använda trä, tråd, papper och plast mm. Under helgen får du en introduktion i hur du kan arbeta med reservagefärgning och vi undersöker olika sätt att formge mönster och ytor.
Tid: 29–30 okt, kl. 10–16
Plats: KKV-Textiltryck i Malmö
Lärare: Linda Zetterman
Kostnad: 1.200 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 12 okt.

Till anmälan>>

Kursledarpresentation: Linda Zetterman arbetar som formgivare med hållbar produktion av textil, läder och naturmaterial. Hon är utbildad på Konstfack och är även gästlärare på Capellagårdens huvudutbildning i Textil. lindazetterman.carbonmade.com

 

 

 

 

 

Tapiz – Andinsk ramvävning

Tapiz är en vävteknik där inslagens färgområden täcker varpen och bildar mönster. Tekniken användes bland urgamla kulturer i sydamerikanska Anderna för att göra bl a traditionella klädesplagg, mantlar och paneler. På kursen kommer vi att få en historisk tillbakablick och även titta på de traditionella vävredskap som användes vilka var enkla och bärbara. När vi väver Tapiz på kursen kommer vi att jobba i vävramar.
Tid: 12–13 nov, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Erika Ticona
Kostnad: 1.200 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 26 okt

Till anmälan>>

Kursledarpresentation: Erika Ticona är antropolog och väverska. Hon studerar och undersöker textil konst och textila tekniker bland folkgrupper i Anderna och är själv uppvuxen i La Paz som ligger på 4000 meters höjd i den bolivianska delen av Anderna. För att väcka liv i urgamla tekniker som till viss del glömts bort, och för att dela den rika kunskapen som fanns hos dessa ursprungsbefolkningar arbetar hon gärna med både utställningar, kurser, workshops samt med egna textila verk. www.vaverskan.wordpress.com

 

Slöjda naturtrogna fåglar i trä (endast reservplatser kvar)

På kursen får du lära dig alla moment för att slöjda egna fåglar i trä. Du kommer att få arbeta med allt från att rita schablon till grovbearbetning, fintäljning, täljning av vingmönster, placering av ögon, montering av ben och målning. På kursen kommer fokus att ligga på domherre, koltrast och rödhake. För att hinna med alla moment kommer du att kunna beställa förbearbetade ämnen av Leif.
Tid: 12–13 nov, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Leif Lundberg
Kostnad: 1.200 kr, material tillkommer

Anmälan: senast 26 okt.

Till anmälan>>

Kursledarpresentation: Leif Lundbergs ”fågelbana” startade med en häftig förälskelse i några snidade lövsångare. Det var i samma ögonblick han bestämde sig för vad han skulle syssla med när han gick i pension. Så sagt och gjort, efter att ha slutat sitt yrkesliv inom elektronikindustrin i Östergötland, utvecklade han sin hobby och sitt konsthantverk, att snida och måla fåglar i trä. Kanske var du en av dem som passade på att se hans fåglar på utställningen hos Hemslöjden i Skåne i våras?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Virkningens otaliga möjligheter

Denna kurs ger en bra grund i virkningens möjligheter. Vi provar tekniker som flerfärgs-virkning, noppvirkning, reliefvirkning, ribbvirkning, öglevirkning och kanske vi även hinner gå in på spetsvirkningens möjligheter. Du får viktiga tips för att uppnå ett bra slutresultat, lär dig virka med fler färger under arbetets gång, virka runt, avslutningar, kantbårder, montering och ökning/minskning.
Tid: 12–13 nov, kl. 10–16
Plats: Lancasterskolan, Ystad
Lärare: Maria Gullberg, Stockholm
Kostnad: 1.200 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 26 okt på.

Till anmälan>>

Virka, bild av Thomas Harrysson

 

 

 

 

 

 

 

 

Spinna ull

Genom att prova på att spinna lär du känna ullen som textilt material och övar upp känslan för fiberns och garnets betydelse för den textila kvalitén. Vi pratar ulltyper, ullblandningar, och hur kardning och kamning påverkar garnet. Hur spinnteknik, snodd och tvinning ger olika garnkvalitet. Efterbehandling av garner. Vi spinner på slända och spinnrock. Ta med din egen slända/spinnrock om du har, annars kan du låna på kursen.
Tid: 19–20 nov, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona gamla stationshus
Lärare: Lena Köster
Kostnad: 1.200 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 2 nov.

Till anmälan>>

Hemslöjden i Skåne, Landskrona gamla station
Välkommen till Hemslöjden i Skåne, Landskrona gamla stationshus. Här finns verksamhet, butik, utställningar och kontor. Butik- och utställningslokalen har öppet: mån-fre 11-18, lör 11-14.

Läs vårt senast nyhetsbrev

Du prenumerar genom att skicka dina kontaktuppgifter till oss, klicka dig in på fliken KONTAKT ovan.

Bli medlem!

Läs senast numret av Hemslöjdsnytt

Länkar

banners_hemsida_stiftelsenskanskhemslojd_610px

Hemsida av webbdesigner Antonio Riveras på Grafix Studio webbdesign