Kurser

Skånes Hemslöjdsförbund arrangerar slöjdkurser för dig som vill fördjupa dig i en slöjdteknik eller prova på något helt nytt. De flesta kurser är en helg eller längre. Kurserna håller hög kvalité, kursledarna är experter inom sina områden och vana att hålla kurser. Anmälan sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Åsa Stentoft på 070-910 46 66. Här kan du läsa våra anmälningsvillkor 

Read our terms of application in english here 


Skånskt yllebroderi (förlängd anmälningstid)

En helg
På kursen lär du dig de stygn, bottensömmar, mönsterformer och material som används i det skånska yllebroderiet. Den passar både för dig som är nybörjare och dig som broderat tidigare. Material kan du köpa av kursledaren.
Tid: 15-16 september, kl 10-16
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund Skåne Lund
Lärare: Kristina Persson, Fjälkinge
Kostnad: 1400 kr
Anmälan: senast 12 september

I samarbete med SV Regionförbund Skåne.

Till anmälan>>>

 

Färglära för stickare (förlängd anmälningstid)

En dag
Att välja färger är svårt – men spännande! Ibland blir det oväntat bra, ibland inte… Särskilt intressant är användandet av färger i mönster från Shetlandsöarna, så vi kommer att fördjupa oss i Fair Isle-stickningens färgmagi. Johannes kurs i förenklad färglära, lägger tyngdpunkten på hur man ska tänka när man kombinerar två eller flera färger i flerfärgsstickning. Du får sticka provlappar med restgarner du haft med och prova så många färgkombinationer som du hinner och sedan diskuterar vi hur resultaten blev. Ett kort föredrag om färgernas historia ingår och det kommer att finnas stickade plagg att titta på som är exempel på både lyckade och misslyckade färgkombinationer! Förkunskaper: du måste kunna sticka med två färger för att ha glädje av den här kursen.
Tid: 22 sept  kl 10-16
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund Skåne Lund
Lärare: Johanne Ländin, www.instagram.com/borntoknit
Kostnad: 900 kr
Anmälan: senast 19 september

I samarbete med SV Regionförbund Skåne.

Till anmälan>>>

Johanne Ländin

 

Pärlstickning (Inställd)

En dag
Blinga din stickning! Att sticka pärlmuddar är kul – och enklare än det ser ut att vara. Dessutom blir resultatet lika vackert som ett smycke. En fin spetssjal går också att piffa till lite extra med hjälp av pärlor. Johanne visar hur man trär pärlor på garn innan man stickar och hur man trär pärlor på garn med hjälp av en virknål under stickningens gång. Sedan får du prova att sticka med pärlor efter ett mönster. Man får också göra en öppen uppläggning och – om vi hinner – sy ihop mudden med maskstygn. Det kommer att finnas spetssjalar med pärlor och pärlmuddar att inspireras av.
Tid: 23 september, kl 10-16
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund Skåne Lund
Lärare: Johanne Ländin, www.instagram.com/borntoknit
Kostnad: 900 kr
Anmälan: senast 5 september

I samarbete med SV Regionförbund Skåne.

Till anmälan>>>

Johanne

Tampade näverbrukar

En helg
Näver är det tunna ytskiktet av björkens bark.  Det har i tusentals år använts till förvaring och fuktskydd och näverslöjd är en av de klassiska hemslöjderna. Tampade näverburkar är en typ av förvaringskärl med en finurlig låsfog och med  lock, botten och knoppar äv trä, allt sammansatt utan lim. Du får kunskap om material och materialval, form och proportioner, tappning med olika låsfogar, dekorer, lock och botten samt täljda knoppar. Kursledaren går också igenom blandning och målning med oljefärg. Under kursen hinner du göra en burk och dekorera den med punsning och prägling.  Burken är då  klar för målning.
Tid: 22-23 september, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Ramon Persson, www.ramonpersson.se
Kostnad: 1400 kr
Anmälan: senast 5 september

Till anmälan>>>

Ramon Persson

Dekorera din spedetröja (förlängd anmälningstid)

En helg
Under kursen får du kläm på hur du applicerar ett fast material på ett elastiskt och vilka stygn som är lämpliga. Du kan att arbeta på en provlapp, och köper då för ca 100kr ett materialkit med allt du behöver. Du kan även påbörja din egen spedetröja som du, antingen stickat själv, eller en maskinstickad grundtröja som du kan beställa av kursledaren. Grundtröja stickas efter dina personliga mått och beställs senast en månad före kursen. Har du en påbörjad spedetröja och vill ha hjälp med att slutföra den är du också välkommen.
Tid: 29-30 september, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Inger Ohlsson, www.ibodesign.com
Kostnad: 1400 kr
Anmälan: senast 14 september

Till anmälan>>>

Inger olsson

Återbruksmattor

En helg
Under kursen lär du dig grunderna i att tillverka återbruksmattor i tre olika tekniker, och inspiration att utveckla dem: klackmattor, flätade och krokade mattor. Du får kunskap om hur mattorna byggs upp och får prova dig fram till olika kvaliteter och sätt att arbeta på. Kursledaren går igenom hur du förbereder materialet, de olika teknikerna och hur du börjar och avslutar en matta. Inga förkunskaper krävs.
Tid: 29-30 september, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Marion Larsson, korgmakaren.se
Kostnad: 1400 kr
Anmälan: senast 12 september

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Marion Larsson är känd som korgmakare och blev jubileumsåret 2012 utsedd till mästerslöjdare i Bohuslän Hon tillverkar korgar i trä som ofta också har någon textil detalj. Marion är också skicklig i textilt hantverk, och har i många år varit verksam som kursledare i Västra Götalandsregionen.

Marion Larsson


TÄLJA!(enstaka platser, nytt kurstillfälle insatt se nedan)

En helg
En rolig och inspirerande grundkurs i täljning där vi börjar enkelt men ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Kursen passar också dig som är lite mer van att tälja. 
Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst och japanska dragsågar. Vi går igenom täljtekniken som olika knivgrepp, klyvning, kapning, materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling. Verktyg, redskap och material finns på plats. Det finns också föremål att inspireras av som slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar m.m.
Tid: 6-7 oktober, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Anders Isgren, Kalmar
Kostnad: 1 400 kr, material tilkommer
Anmälan: senast 19 september

Sy en överdel av raka stycken

Två helger
Har du i ditt skåp en broderad kaffeduk, en handvävd duk med en fläck på eller annat vackert tyg som väntar på att bli något användbart? Kom med eller utan förkunskap och sy en överdel i folkligt snitt. Den enkla modellen är hämtad från folkdräktens särk, sydd av raka stycken. Du syr för hand, på maskin eller både och. Till sist kan du brodera ett vackert monogram eller något annat på ditt plagg, inspiration finns att hämta i nya och gamla märkböcker. Kursledaren berättar också om särkens användning genom tiderna.
Tid: 6-7/10, 10-11/11
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Ann-Sofie Magner, www.instagram.com/festfolkfolkloreannsofiemagner/
Kostnad: 2 300 kr
Anmälan: senast 19 september

Till anmälan>>>

Annsofie

Tvåändsstickning

En helg
Genom att sticka tvåändsstickning får du ett varmt, slitstarkt och vackert plagg. Du stickar med två ändar, därav namnet, varannan maska med ena änden och varannan maska med den andra änden. Utmärkande för tekniken är också mönsterkruset (ytmönster) som stickas på ett speciellt sätt med de båda ändarna. Är tvåändsstickning helt nytt för dig får du lära dig grunderna; uppläggning, att sticka räta och aviga maskor och att sticka mönsterkrus. Du som kan grunderna och vill utforska tekniken mer, kan prova olika sätt att sticka mönsterstickning med två eller flera färger och lära dig hur du på ett smidigt sätt stickar en figur i avvikande färg mitt på ett plagg. Du kan också välja att fördjupa dig i hur du stickar vackra och välsittande tumkilar på olika sätt.
Tid: 20-21 oktober, lör kl. 9–17, sön kl. 9–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Karin Kahnlund, http://uppstickaren.nu
Kostnad: 1600 kr
Anmälan: senast 3 oktober

Till anmälan>>>

karin

Plåtslöjd

En helg
Av konservburkar och annat återbruksmaterial slöjdar du allt möjligt som är bra att ha där hemma – lysande ljusstakar, praktiska hängare, glittrande dekorationer, färgglada blommor – möjligheterna är så många! Kursen inleds med genomgångar av verktyg, material och säkerhet. Några teknikövningar följer. Därefter tid för egna större och mindre projekt.
Tid: 20-21 oktober, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Gunnar Jeppsson, Mörrum
Kostnad: 1400 kr
Anmälan: senast 3 oktober

Till anmälan>>>

gunnar jeppsson

Grundkurs i tovning

En helg
Du får undersöka tovningens möjligheter, och göra mindre objekt eller teknikprov. Det kan bli en liten väska, en kudde eller ett annat rymligt föremål, ett platt föremål med eventuella tredimensionella effekter eller några prov med andra tekniska knep som du kan använda i ditt arbete framöver. Du kommer få använda naturfärgad ull från svenska får, både kardflor och lockar. Ullsorter du kommer att arbeta med: Finull, gobelängull, rya, gotland samt allmogefår. Kursen riktar sig främst till nybörjare men även till dig som provat på att tova tidigare.
Tid: 10-11 november, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Vera Frederiksen Zhotkevich, www.v-design.se/
Kostnad: 1400 kr
Anmälan: senast 24 oktober

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Vera Frederiksen Zhotkevich är textilkonstnär, född och utbildad i St. Petersburg men sedan 2007 bor hon Sverige. Hon arbetar uteslutande med naturmaterial och återbrukstextil. Vera är intresse av kostym- och textilhistoria och i sitt kreativa arbete försöker hon kombinera, tolka och vidareutveckla traditionella och forntida textila tekniker för dagsaktuell bruk. Vera har hållit på med tovning i drygt 15 år. Hon gör själv främst bruksföremål som kläder, accessoarer och inredningstextilier, men tycker att tovningen också ger stora möjligheter till formgivning av objekt med rent estetiskt och konstnärligt syfte. Parallellt med sitt eget konsthantverk, undervisar hon på folkhögskola och i grundskola.

tovning

Borstbindning

En dag
Kom och lär dig sätta borstar. Du går hem med 4-5 färdiga borstar efter denna dag. Borstar med agave, tagel och gethår används som material. Kursledarna kommer från Onslunda hembygdsförening som har Nordens enda borstmuseum. Onslunda är en gammal ”borstabygd” och föreningen vill förmedla kunskapen om att sätta borst vidare. Materialkostnaden är 550 kr/person och betalas till kursledarna.
Tid: 17 november, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Maria Skarped och Karin Sköld
Kostnad: 650 kr
Anmälan: senast 31 oktober

Till anmälan>>>

Tälja

Tid: 17-18 november, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Anders Isgren, Kalmar
Kostnad: 1 400 kr, material tilkommer
Anmälan: senast 31 oktober

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Anders Isgren har arbetat med trä på olika sätt under hela sitt yrkesliv. Han är utbildad hemslöjdskonsulent och har arbetat som konsulent i Kalmar och Uppsala i 20 år. Han är också utbildad möbelsnickare på Carl Malmstens skola i Stockholm och har drivit eget snickeri i 15 år. Anders är van utbildare och kursledare.

täljda föremål

Halmkronor

En helg
Gör en vacker halmkrona eller oro att ta fram vid helger och högtider. Namnet oro kommer sig av att en upphängd krona sätts i rörelse av minsta drag. Du får göra en halmkrona med lyktor, rosetter och flätade kuddar. Du lär dig att rensa och sortera råghalmen men på kursen arbetar du med färdigrensad halm som kursledaren har med sig. Lyktorna görs av bitar av halmstrån. Till rosetter och flätade kuddar använder man uppfläkta och pressade strån, det ger extra glans åt kronan.
Tid: 1-2 december, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Ingrid Bondesson, Malmö
Kostnad: 1400 kr
Anmälan: senast 7 november

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Ingrid Bondesson har arbetat med halmslöjd sedan 70-talet. Hon vill gärna förmedla sina kunskaper så konsten att göra halmkronor bevaras. Ingrid har i många år levererat halmslöjd till Hemslöjden i Skåne.

Tova tomtar barn&vuxen tillsammans

En dag
Ni kommer att tova tomtar och pynt att hänga i t.ex granen. Tomtarna tovas med färgad ull kring en mall med hjälp av såpa och vatten. Sedan nåltovar/syr vi fast skägg och detaljer. Mallarna kan ni ta med er hem och använda. Till julpyntet som är lite rundare använder vi okardad ull inuti och det plattare julpyntet att hänga kan man använda tunn kork att tova kring. Korken kan man klippa den form man vill ha. Ni väljer runt eller platt pynt, kanske hinner ni göra båda. För att göra fina mönster på julpyntet kommer vi att använd olika material att tova in som garn, filtbitar, okardad ull, lin m.m, samt sy dit någon detalj med garn eller pärlor.
Tid: 8 december kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Christel Jönsson, www.toveriet.se
Kostnad: 1050 kr (barn&vuxen tillsammans)
Anmälan: senast 21 november

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Christel Jönsson började tova för knappt 40 år sedan och haft sitt företag Toveriet i ca 25 år. I början tovade hon mest vad familjen behövde, som vantar, sockor, sulor, leksaker och mössor/hattar. Men efterhand som familjen växte upp så fanns det tid till det hon var mest intresserad av, nämligen skulpterandet och kläder. Christel har haft många kurser i tovning för både barn och vuxna.

tova tomtar